AZ ITTAS VEZETÉS KÖVETKEZMÉNYEI

Zéró tolerancia

Magyarországon 2013 óta a zéró tolerancia elve érvényesül a közlekedési ellenőrzések során, ha valaki ittasnak bizonyul a volán mögött.
Ezt sokan túlzásnak tartják, mivel úgy gondolják, hogy az nem bűn, ha megittunk egy-két pohár alkoholt a vezetés előtt, mivel "én még ilyenkor simán haza tudok vezetni".

Ezzel ellentétben a jogszabályok nem engednek meg semmilyen véralkohol szintet, amivel még "lehet vezetni". 

Azonban ha mégis valaki alkohol fogyasztást követően ül autóba, és a rendőr intézkedés alá vonja - vagy rosszabb esetben balesetet okoz, vagy annak válik részesévé -, az alábbiakra kell számítani.

A helyszínen intézkedő rendőr alkoholszondát fog alkalmazni a járművezetővel szemben. A szonda a kilélegzett levegő alkoholtartalmát (a légalkoholt) méri, amelynek értéke alapján szabják ki a bírságot, vagy indítják meg az eljárást.


0,1 - 0,15 mg/l érték

30.000 Ft közigazgatási bírság


Viszonylag kevés mennyiségű alkohol elfogyasztását követően feltehetően a maximális légalkohol koncentráció 0,15 ezrelék alatt lesz.

Ebben az esetben, ha a sofőr elismeri a jogsértés elkövetését, akkor a helyszínen kitöltenek neki egy 30.000 Ft-os közigazgatási bírságot, amelynek befizetésére 30 nap áll rendelkezésére. 

Természetesen a gépkocsit nem vezetheti tovább, viszont a vezetői engedélyt nem veszi el a rendőr! 

Amennyiben a járművezető nem ismeri el a jogsértés tényét, akkor

  • egy másik járőr a helyszínre hoz egy gépkocsiba integrált "hiteles mérőműszert, amellyel egy újabb mérést (fújást) végeznek, és ennek eredménye határozza meg a további eljárást,
  • előállítanak a rendőrkapitányságra, ahol hiteles mérőműszert alkalmaznak a járművezetővel szemben.
  • ha ezen eszközök "kifújására" nem hajlandó az ügyfél, akkor a rendőrök előállítják az orvosi ügyeletre, ahol vér és vizelet mintavétel alá kell vetnie magát.

0,16 - 0,25 mg/l érték

100.000 Ft közigazgatási bírság 


Az előbbitől több alkohol elfogyasztását követően (nyilván ezt a mennyiséget nem lehet egyértelműen megállapítani) a légalkohol koncentráció 0,16-0,25 ezrelék között lesz.

Ebben az esetben az alkohol teszterrel végzett mérést követően kötelező a "hitelesített légalkohol mérő berendezés" használata.

Csakúgy, mint az előző esetben, vagy ott terem a helyszínen egy rendőrautóba integrált mérőműszer, ha azonban ez a helyi rendőri szervnél nem áll rendelkezésre, akkor kötelező a sofőr előállítása.

A rendőrkapitányságon a járművezető "kifújja" a hitelesített műszert, és amennyiben az érték még mindig a fenti tartományban mozog, akkor kap egy 100.000 Ft-ról szóló közigazgatási bírságot.

Ezen bírság megfizetésére szintén 30 nap áll rendelkezésre.

Amennyiben a sofőr nem hajlandó - vagy nem tudja - a hiteles mérőműszert kifújni, abban az esetben következik az orvosi ügyeletre történő előállítás vér- és vizelet mintavétel céljából.
A vezetői engedély ebben az esetben is a sofőrnél marad! 


0,26 mg/l feletti érték 

min. 30.000 Ft pénzbüntetés + járművezetéstől eltiltás 
maximum 2 év börtön 

Abban az esetben, ha annyi alkoholt fogyasztott a járművezető, hogy megvalósul a BTK szerinti "ittas állapot" akkor a kilélegzett légalkohol koncentráció 0,25 mg/l érték feletti lesz.

Ebben az esetben, hasonlóan az előzőhöz vagy a helyszínen, vagy a rendőrkapitányságon hiteles légalkoholmérő berendezést kell alkalmazni.

Amennyiben ennek nem veti alá magát a járművezető, akkor következik a vér -és vizelet mintavétel.

A 0,25 mg/l légalkoholnál nagyobb érték esetén a járművezető cselekménye már a Büntető törvénykönyvben meghatározott "Járművezetés ittas állapotban" bűncselekményként értékelendő. 

Minden ilyen esetben a sofőr előállításra kerül a kapitányságra, ahol kihallgatják őt azonnalos intézkedésként (kivéve ha aludnia kell egyet az előállító helyiségben, mivel annyira részeg).

A kihallgatást követően megindul ellene a büntetőeljárás, amelynek keretein belül meg kell válnia a szeretett vezetői engedélyétől.

Ebben az eljárásban a bíróság fog rá pénzbüntetést kiszabni, valamint vele szemben járművezetéstől eltiltást alkalmazni (amely kötelező - Btk. 55.§ (2) bek)A kötelező mértékű bírságok (30.000 Ft, 100.000 Ft) kiszabását a 156/2009. (VII.29.) kormányrendelet 11/D melléklete határozza meg.

A "járművezetés ittas állapotban" bűncselekmény esetén bíróság szabja ki a pénzbüntetést, amely - a gyakorlat alapján - több százezer forint, valamint ebben az esetben a Büntető Törvénykönyv előírja a járművezető kötelező eltiltását is a vezetéstől. Az eltiltás időtartama 1 hónaptól 10 év (!) időtartamig terjedhet, különösen kirívó, visszaeső esetében nem ritka a végleges eltiltás.

Az interneten megtalálható többfajta véralkohol szint lebomlását kiszámoló kalkulátor, azonban a valóságban az alkohol feszívódási ideje és a lebomlási idő egyénenként változó! 

Nem lehet azt mondani, hogy ha két sör elfogyasztása óta eltelt 3 óra, akkor "én már vezethetek, nincs bennem a pia!" 

Ha egy buliban megivott egy-két pohárkával és biztonságosan, a vezetői engedélyével a zsebében haza szeretne jutni, bízza ránk magát és hívja a sofőrszolgálatunkat! :) 

Hívjon minket MOST:
+36 30 473 9379